Valpkurs

På torsdagskvällar pågår det just nu valpkurs. Valpkurser är bland det roligaste jag vet att hålla, då det oftast händer mycket från gång till gång – valpar suger åt sig snabbt. Både bra och dåligt. Senaste tillfället i torsdags gick bland annat ut på passivitet även med de andra hundarna nära inpå inomhus – det är väldigt troligt att man som hundägare kommer sitta i väntrummet på en veterinärmottagning och liknande ställen genom hundens liv och därför kan det vara mycket nyttigt att simulera olika situationer på detta sätt. Vi passade även på med lite hanteringsträning i form av att trä på och av hundarna varsin t-shirt. Innan någon nu sätter i halsen så kan jag genast lugna med att det på inget sätt handlar om att lära hunden att ha på sig kläder, utan är bara ett lätt och lite roligt sätt att vänja valpen vid att den hanteras – något träs över huvudet, människor lyfter på och trär i ben etc. Först fick ägarna göra det på sina egna valpar, sedan fick de byta valp med varandra – vilket innebar helt nya förutsättningar för alla parter! Man är van att hantera sin egen hund och hundar är oftast vana vid att hanteras av sin ägare på olika sätt, men med en ny människa kunde det plötsligt kännas som något helt nytt. Valparna talar om var deras gräns går och som ägare får man en tydligare bild av saker man kanske behöver jobba mer på. Även detta, att hanteras av olika människor, är något hundar för det mesta måste vara med om flera gånger under deras liv. Hundfrisör, veterinärbesök, hundvakt m.m.